Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2017 00:07 - ЗАЩО БЯГАТ МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ НАВЪН?
Автор: sekirata Категория: Поезия   
Прочетен: 515 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България тъпче на едно място!

image


Близо 70% от българите не са доволни от живота си. Нищо чудно тогава, че все повече хора напускат страната. Бягат най-вече младите и добре образованите. А всеки пети от 450-те хиляди завърнали се иска да отпътува отново.

Младите хора масово напускат балканските страни, установява проучване на  фондация "Фридрих Еберт". По този повод "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран от "Дойче веле", търси причините за "изтичането на мозъци" от България.

"Младите хора в тези страни се отнасят изключително скептично към политиката и почти нямат шансове за професионална реализация. Близо половината от младите хора в осем балкански държави предпочитат да се заселят другаде, а сред най-желаните дестинации са Германия, Великобритания, Швейцария и САЩ". Така списание "Шпигел" обобщава резултатите от проучването на германската фондация "Фридрих Еберт". А кореспондентът на ФАЦ Михаел Мартенс посвещава на това изследване обширен анализ, където специално разглежда положението в България. Мартенс между другото пише:
През последните години желанието за емиграция произтича вече не толкова от неуредиците в България, колкото от привлекателните възможности в чужбина. Но тази тенденция не омаловажава факта, че цели седем години след приемането на България в ЕС половината млади българи са готови да обърнат гръб на родината си. Освен икономическите причини, важна роля играе и недостатъчното доверие на тези хора в собствената им демокрация. Мнозинството млади българи удостояват както законодателната, така и изпълнителната власт и правосъдието с "пълно недоверие", а в най-добрия случай с "много малко доверие". Мнозинството български младежи изобщо не хранят доверие в парламента и правителството, гласи едно от заключенията в изследването. Многозначително е, че най-голямо доверие получава една институция със седалище в чужбина: Европейският съд за правата на човека, за който авторите на изследването отбелязват, че "редовно осъжда България".
И все пак: младите българи все още потеглят към чужбина главно поради икономически причини. Но за разлика от средата на 1990-те години, когато държавният ред в България беше на ръба на колапса, днес хората емигрират не толкова защото оцеляването им е под въпрос. Да си намериш работа, която гарантира оцеляване на едно ниско равнище, днес не е трудно - особено в София и в другите големи градове. Според Евростат, младежката безработица в България през 2013 година е била 22% - далеч от катастрофалното положение в Гърция или в Испания, например.
Недоверието в собствените политически институции и привлекателната възможност да живеят в чужбина са двете най-важни причини, поради които "българската младеж в общи линии е запазила проевропейската си ориентация", пишат в обобщение авторите на изследването. И наистина: в България избори не се печелят с евроскептицизъм. Негова противотежест е "българоскептицизмът", разпространен сред много хора в страната. Редом с ГДР, България беше най-лоялната братска държава на Съветския съюз, а днес е най-благонадеждният член на ЕС - защото има много лош опит с националния индивидуализъм през 20 век и подобни залитания вече са й чужди. Перспективата да останат сам-самички буди у българите кошмари, пише Михаел Мартенс във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". В своята публикация за изследването на фондация "Фридрих Еберт" списание "Шпигел" изважда пред скоби четири мерки, с чиято помощ младите хора от Югоизточна Европа могат да бъдат мотивирани да останат в страните си: перспективи на местния трудов пазар, по-голяма мобилност на младите, по-висока политическа образованост и участие на младите хора във взимането на политически решения.

АЗ НЕ ГИ ОПРАВДАВАМ!
ДА БЯГАШ ОТРОДИНАТА СИ,КОГАТО ТЯ....УМИРА,Е ГРЯХ- меко казано !


http://www.youtube.com/watch?v=B_9LIV6KYVY
sekirata Koi goni bulgarite dnes








Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sekirata
Категория: Поезия
Прочетен: 5239538
Постинги: 6036
Коментари: 3232
Гласове: 28490
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031